Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Menu 01.12-05.12.2025 (W JADŁOSPISIE MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY)

Dzień Menu

 

Poniedziałek

01.12.2025

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier) bułka z ziarnami z masłem, wędlina drobiowa, sałata, pomidor (porcja 70g)
 
 
II ŚNIADANIE: Pomarańcze 60g
 
 
OBIAD:
Zupa barszcz ukraiński 250 ml (woda, buraki, fasola, ziemniaki, kapusta świeża, kurczak, marchew, por, seler, koncentrat buraczany, śmietanka 30%, cytryna, sól, przyprawa do zupy) Pankejki z sosem truskawkowym 150g (mąka pszenna, maślanka, jaja, woda, cukier, olej rzepakowy, sól, proszek do pieczenia, truskawki, woda, skrobia ziemniaczana, cukier) Herbata miętowa 150 ml
 
 
PODWIECZOREK:
Budyń czekoladowy z sosem malinowym (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci bezmleczne, mąka krupczatka mąka ziemniaczana, kakao, maliny, cukier) (porcja 170g)

 

Wtorek

02.12.2025

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z makaronem ryżowym 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, makaron ryżowy, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka maślana z masłem i dżemem wiśniowym (wiśnie, cukier, mąka ziemniaczana) (porcja 70g)
 
II ŚNIADANIE: Kalarepka 60g
 
 
OBIAD:
Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami 250 ml (woda, brokuł, fasolka szparagowa, groszek zielony, ziemniaki, marchew, por, seler, śmietana 18%, ser feta, masło klarowane, grzanki, sól, przyprawa do zupy) Gulasz wieprzowy 100g (szynka wieprzowa, cebula, czosnek, mąka pszenna, olej, sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra) kasza gryczana 80g ogórek kiszony 60g Kompot truskawkowy z cukrem 150ml
 
PODWIECZOREK: 
Mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chałka z masłem, rodzynki (porcja 80g)

 

Środa

03.12.2025

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier),chleb Brodnicki, twarożek waniliowy (twaróg półtłusty, mleko 3,2%, cukier, laska winili)/ z miodem dzieci z alergią, pestki dyni (porcja 75g)
 
II ŚNIADANIE: Banan 60g
 
 
OBIAD:
Zupa z fasolki szparagowej 250 ml (woda, ziemniaki, fasola szparagowa, marchew, por, seler, natka pietruszki, śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Leczo 150g (kiełbasa, cukinia, papryka czerwona, papryka żółta, pomidory, natka pietruszki, czosnek, koncentrat pomidorowy, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, sól) ryż na sypko 60g Kompot jabłkowy z goździkami słodzony miodem 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml) chleb Fit z masłem, pieczeń rzymska (mięso mielone wieprzowe, jajka, natka pietruszki, bułka tarta, sól, pieprz) ogórek kiszony (porcja 75g)

 

Czwartek

04.12.2025

ŚNIADANIE: 
Zupa mleczna z płatkami owsianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki owsiane, cukier, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka kajzerka z masłem i serem żółtym, sałata, pomidor (porcja 70g)
 
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
 
 
OBIAD:
Zupa rosół 250 ml (woda, kurczak, makaron, marchew, por, seler, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, przyprawa do zupy) Makaron z pesto z bazylii 150g (makaron, ser żółty, słonecznik prażony, natka pietruszki, bazylia świeża, czosnek, oliwa, cytryna, sól) pomidorki koktajlowe 60g Sok jabłkowy 100% 150ml
 
PODWIECZOREK: 
Kubuś warzywno owocowy (jabłko, banan, marchewka, cukier) bułeczka paryska (porcja 180 g)

 

Piątek

05.12.2025

ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb brodnicki z pastą jajeczną ( jajka, majonez, szczypiorek, sól) (porcja 65g)
 
II ŚNIADANIE: Marchewka słupki 60g
 
 
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Filet rybny pieczony w ziołach 100g (filet z mintaja, jajka, pietruszka zielona, bułka tarta, sól, pieprz czarny) ziemniaki z koperkiem 100g surówka z kapusty świeżej 60g (kapusta świeża, marchew, pietruszka zielona, majonez, sól, pieprz) Kompot śliwkowy słodzony miodem 150 ml
 
PODWIECZOREK:
Mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, drożdżówka z owocami (mąka pszenna, drożdże, jajka, mleko, owoce, cukier, olej) (porcja 80g)

 

 

 

 

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne



W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2025-12-01 10:52:29
Ilość wyświetleń: 25904
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej