Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Menu 18.11-22.11.2024 (W JADŁOSPISIE MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY)

Dzień Menu

 

Poniedziałek

25.11.2024

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z ryżem 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, ryż ,cukier, sól) herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb Brodnicki z masłem i miodem, żurawina (porcja 70g)
 
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
 
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, por, seler, koperek, śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawy) Placki ziemniaczane 150g (ziemniaki, mąka, cebula, olej, sól, pieprz czarny) sos jogurtowy (jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-alergicy, cukier) surówka z marchewki i selera 60g (marchewka, jabłko, seler, rodzynki, cytryna, cukier) Herbata rumiankowa 150 ml
 
PODWIECZOREK:
 Herbata z cytryną i cukrem 150 ml, bułka Brodnicka z masłem, wędlina drobiowa, ogórek świeży (porcja 70g)

 

Wtorek

26.11.2024

ŚNIADANIE:
Kakao na mleku 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata-dzieci bezmleczne, kakao, cukier), rogal z masłem i twarożkiem na słono i szczypiorkiem/jajkiem-dzieci bezmleczne (twaróg półtłusty, śmietana 18%, sól), rzodkiewka (porcja 90g)
 
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
 
OBIAD:
Zupa krem z zielonych warzyw 250 ml (woda, groszek zielony, brokuł, ziemniaki, marchew, por, seler, śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Kotlet po góralsku 100g (filet z kurczaka, jajka, cebula, mąka ziemniaczana, mleko, natka pietruszki, olej, sól pieprz czarny, przyprawa do drobiu) ziemniaki 100g surówka sałata ze śmietaną 60 g Herbata miętowa 150ml
 
PODWIECZOREK: 
Mus warzywno - owocowy (jabłko, marchew, banan) bułka paryska (porcja 180 g)

 

Środa

27.11.2024

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki kukurydziane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem, dżem dyniowo jabłkowy (dynia, jabłko, mąka, cukier) pestki słonecznika (porcja 65g)
 
II ŚNIADANIE: Gruszka 60g
 
OBIAD:
Zupa marchwiowa z zielonym groszkiem 250 ml (woda, marchew, zielony groszek, ziemniaki, seler, por, natka pietruszki, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym 160g (makaron, filet z kurczaka, szpinak, śmietana, czosnek, mąka, sól) marchewka mini na parze 60g Kompot śliwkowy z cukrem 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Bawarka 200 ml (herbata, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-alergicy) herbata czarna z cukrem 200 ml, chleb fit z masłem ziołowym (masło, natka pietruszki, koperek), pomidorki koktajlowe (porcja 50g)

 

Czwartek

28.11.2024

ŚNIADANIE: 
Zupa mleczna owsianka 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki owsiane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb kanapkowy z pastą nutella (banan, awokado, kakao, cukier) (porcja 60g)
 
II ŚNIADANIE: Mandarynka 60g
 
OBIAD:
Zupa barszcz czerwony 250 ml (woda, buraki, makaron, koncentrat buraczany, por, marchew, pietruszka korzeń, seler, masło klarowane, cytryna, czosnek, sól, przyprawa do zupy) Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym 100g (mięso mielone drobiowe, śmietanka 18%, bułka tarta, jajka, koperek, mąka, sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa) Kasza kus kus 80g Bukiet warzyw na parze 60g Kompot wieloowocowy z cukrem 150 ml (porzeczka czarna i czerwona, agrest, śliwka, cukier)
 
PODWIECZOREK: 
Actimel truskawkowy 100 ml/mus owocowy 100g - dzieci bezmleczne, sucharki bez cukru, pestki dyni (porcja 40g)

 

Piątek

29.11.2024

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka), chleb z ziarnami z pastą jajeczną (jajka, majonez, sól) szczypiorek, kiełki rzodkiewki (porcja 60g)
 
II ŚNIADANIE:Banan 60g
 
OBIAD:
Zupa wiedeńska 250 ml (woda, kasza manna, marchew, seler, por, natka pietruszki, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy)
Dorsz pieczony z ziołach 100g (dorsz, olej, cytryna, koperek, sól, pieprz czarny) ziemniaki z koperkiem 100g surówka z młodej kapusty 60g (kapusta młoda, jabłko, marchewka, koperek, majonez, sól) Lemoniada 150 ml
 
PODWIECZOREK:
Budyń waniliowy z sosem jagodowym (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci bezmleczne, jagody, mąka, wanilia, cukier) jabłko (porcja 190g)

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne



W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2024-11-25 12:50:43
Ilość wyświetleń: 18494
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej