Dzień | Menu |
Poniedziałek 25.11.2024 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z ryżem 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, ryż ,cukier, sól) herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb Brodnicki z masłem i miodem, żurawina (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, por, seler, koperek, śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawy) Placki ziemniaczane 150g (ziemniaki, mąka, cebula, olej, sól, pieprz czarny) sos jogurtowy (jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-alergicy, cukier) surówka z marchewki i selera 60g (marchewka, jabłko, seler, rodzynki, cytryna, cukier) Herbata rumiankowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Herbata z cytryną i cukrem 150 ml, bułka Brodnicka z masłem, wędlina drobiowa, ogórek świeży (porcja 70g)
|
Wtorek 26.11.2024 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata-dzieci bezmleczne, kakao, cukier), rogal z masłem i twarożkiem na słono i szczypiorkiem/jajkiem-dzieci bezmleczne (twaróg półtłusty, śmietana 18%, sól), rzodkiewka (porcja 90g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa krem z zielonych warzyw 250 ml (woda, groszek zielony, brokuł, ziemniaki, marchew, por, seler, śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Kotlet po góralsku 100g (filet z kurczaka, jajka, cebula, mąka ziemniaczana, mleko, natka pietruszki, olej, sól pieprz czarny, przyprawa do drobiu) ziemniaki 100g surówka sałata ze śmietaną 60 g Herbata miętowa 150ml
PODWIECZOREK:
Mus warzywno - owocowy (jabłko, marchew, banan) bułka paryska (porcja 180 g)
|
Środa 27.11.2024 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki kukurydziane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem, dżem dyniowo jabłkowy (dynia, jabłko, mąka, cukier) pestki słonecznika (porcja 65g)
II ŚNIADANIE: Gruszka 60g
OBIAD:
Zupa marchwiowa z zielonym groszkiem 250 ml (woda, marchew, zielony groszek, ziemniaki, seler, por, natka pietruszki, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym 160g (makaron, filet z kurczaka, szpinak, śmietana, czosnek, mąka, sól) marchewka mini na parze 60g Kompot śliwkowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Bawarka 200 ml (herbata, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-alergicy) herbata czarna z cukrem 200 ml, chleb fit z masłem ziołowym (masło, natka pietruszki, koperek), pomidorki koktajlowe (porcja 50g)
|
Czwartek 28.11.2024 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna owsianka 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki owsiane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb kanapkowy z pastą nutella (banan, awokado, kakao, cukier) (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Mandarynka 60g
OBIAD:
Zupa barszcz czerwony 250 ml (woda, buraki, makaron, koncentrat buraczany, por, marchew, pietruszka korzeń, seler, masło klarowane, cytryna, czosnek, sól, przyprawa do zupy) Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym 100g (mięso mielone drobiowe, śmietanka 18%, bułka tarta, jajka, koperek, mąka, sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa) Kasza kus kus 80g Bukiet warzyw na parze 60g Kompot wieloowocowy z cukrem 150 ml (porzeczka czarna i czerwona, agrest, śliwka, cukier)
PODWIECZOREK:
Actimel truskawkowy 100 ml/mus owocowy 100g - dzieci bezmleczne, sucharki bez cukru, pestki dyni (porcja 40g)
|
Piątek 29.11.2024 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka), chleb z ziarnami z pastą jajeczną (jajka, majonez, sól) szczypiorek, kiełki rzodkiewki (porcja 60g)
II ŚNIADANIE:Banan 60g
OBIAD:
Zupa wiedeńska 250 ml (woda, kasza manna, marchew, seler, por, natka pietruszki, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy)
Dorsz pieczony z ziołach 100g (dorsz, olej, cytryna, koperek, sól, pieprz czarny) ziemniaki z koperkiem 100g surówka z młodej kapusty 60g (kapusta młoda, jabłko, marchewka, koperek, majonez, sól) Lemoniada 150 ml PODWIECZOREK:
Budyń waniliowy z sosem jagodowym (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci bezmleczne, jagody, mąka, wanilia, cukier) jabłko (porcja 190g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B