Dzień | Menu |
Poniedziałek 18.11.2024 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki ryżowe), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka kajzerka z masłem i dżemem gruszkowym (gruszka, limonka, mąka ziemniaczana, cukier) (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Mandarynka 60g
OBIAD:
Zupa barszcz czerwony z fasolą 250 ml (woda, buraki, ziemniaki, kapusta świeża, kurczak, marchew, por, seler, koncentrat buraczany, śmietanka 30%, cytryna, sól, przyprawa do zupy) Pierogi z mięsem z cebulką i boczkiem 200g (mięso wieprzowe, boczek wędzony, cebula, jajka, mąka, olej, sól) surówka z marchewki 60g (marchew, pietruszka zielona, cytryna, cukier) Kompot jabłkowy z goździkami i cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kakao na mleku 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata-dzieci bezmleczne, kakao, cukier),ciasto drożdżowe (mąka, jajka, cukier, mleko, masło, drożdże) marchewka (porcja 190g)
|
Wtorek 19.11.2024 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier) bułka z ziarnami z masłem, wędlina drobiowa, sałata, papryka czerwona (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Gruszka 60g
OBIAD:
Zupa ryżowa 250 ml (woda, ryż, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do zupy) Nuggetsy 100g (mięso drobiowe, bułka tarta, jajka, olej, sól, pieprz) ziemniaki puree z koperkiem 100g (masło, koperek, mleko) surówka Colesław 60g (sałata lodowa, kukurydza, papryka czerwona, ogórek świeży, majonez, jogurt naturalny, koperek, sól, pieprz czarny) Kompot śliwkowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Galaretka malinowa z sosem jogurtowym (woda, maliny, jogurt naturalny/bez laktozy-alergicy, cukier, żelatyna) sucharki bez cukru (porcja 170g)
|
Środa 20.11.2024 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z lanymi kluskami 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, jajko, mąka, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, rogal z masłem i miodem, marchewka słupki (porcja 90g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Spaghetti bolognese 150g (makaron, mięso mielone wieprzowe, pomidor, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, olej, przyprawy) brokuł na parze 60g Herbata miętowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Budyń czekoladowy z sosem wiśniowym (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci bezmleczne, wiśnie, mąka, kakao, cukier) żurawina (porcja 180g)
|
Czwartek 21.11.2024 |
ŚNIADANIE:
Bawarka 200 ml (herbata czarna, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml -dzieci bezmleczne, bułka grahamka z masłem, parówka drobiowa, papryka czerwona i żółta (porcja 80g)
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
OBIAD:
Zupa jarzynowa 250 ml (woda, ziemniaki, kalafior, kapusta młoda, brokuł, marchew, por, seler, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Gulasz 100g (mięso wieprzowe, marchew, cebula, mąka, olej, sól, pieprz czarny, przyprawy) kasza gryczana 80g ogórek kiszony 60 g Herbata rumiankowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Jogurt owocowy z mango (jogurt naturalny/jogurt naturalny bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, mango, cukier), chrupki kukurydziane (porcja 200g)
|
Piątek 22.11.2024 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z kaszą manną (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kasza manna, cukier), chleb razowy ze słonecznikiem z masłem, ser żółty/wędlina-dzieci bezmleczne, sałata, pomidor (porcja 180g)
II ŚNIADANIE: Kalarepka 60g
OBIAD:
Zupa owocowa 250 ml (woda, wiśnie, makaron, mąka ziemniaczana, cukier) Paluszki rybne 90g (filet z mintaja, mąka, olej rzepakowy, sól, papryka mielona, kurkuma, bułka tarta) ziemniaki z koperkiem 100g sałatka szwedzka 60g (ogórek świeży, marchew, papryka czerwona, koperek, pietruszka zielona, cebula, cytryna, olej, cukier) Kompot agrestowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb wiejski z pastą z ciecierzycy (ciecierzyca, cebula, czosnek, oliwa, pomidory suszone w zalewie) kiełki rzodkiewki (porcja 60g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B