| Dzień | Menu |
|
Poniedziałek 08.12.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier) bułka kajzerka z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek świeży (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Kiwi 60g
OBIAD:
Zupa grochowa 250 ml (woda, groch, ziemniaki, boczek wędzony, marchew, seler, por, majeranek, sól, przyprawa do zupy) Makaron z twarogiem z sosem truskawkowym 200g (makaron, twaróg półtłusty, truskawki, cukier)/mus truskawkowy - alergicy Herbata miętowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, bułka paryska z masłem ziołowym (masło, koperek, pietruszka zielona, czosnek, sól, pieprz) pomidor (porcja 70g)
|
|
Wtorek 09.12.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydziane 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki kukurydziane, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka maślana z masłem, dżem malinowy (maliny, cukier, mąka ziemniaczana) pestki dyni (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Gruszka 60g
OBIAD:
Zupa kalafiorowa 250 ml (woda, kalafior, ziemniaki, marchew, por, seler, natka pietruszki, śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Kotlet z piersi kurczaka 100g (filet z piersi z kurczaka, bułka tarta, jajka, sól, pieprz) Ryż z warzywami 140g (ryż, pomidory, papryka, fasola, sól, pieprz) Herbata zielona z cytryną i cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Koktajl truskawkowo bananowy (maślanka/woda-dzieci bezmleczne i alergicy, banany, truskawki, siemię lniane, cukier) chrupki kukurydziane (porcja 180g)
|
|
Środa 10.12.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb razowy z pastą z fasoli (fasola ziarno, pomidory w oliwie, czosnek, cebula), kiełki rzodkiewki (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Pomarańcza 60g
OBIAD:
Zupa krem z dyni, grzaneczki 250 ml (woda, dynia, makaron, marchew, imbir, por, seler, mleko kokosowe, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy, grzanki) Gulasz wieprzowy 100g (karkówka wieprzowa, cebula, czosnek, mąka pszenna, olej, sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra) kasza jęczmienna 80g bukiet warzyw na parze 60g Kompot śliwkowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier) bułka paryska z masłem, kabanos drobiowy, ogórek kiszony (porcja 70g)
|
|
Czwartek 11.12.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki owsiane, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, rogal z masłem i miodem (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa wiedeńska 250 ml (woda, kasza manna, marchew, seler, por, natka pietruszki, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Kotlet Devolay 100g (filet z kurczaka, bułka tarta, jajka, masło, koperek, sól, pieprz) ziemniaki z pietruszką zieloną 100g surówka mizeria 60g (ogórek świeży, jogurt naturalny, śmietana 18%, sól, pieprz) Kompot jabłkowo gruszkowy słodzony miodem z goździkami 150 ml
PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb Fit z masłem, jajka gotowane, szczypiorek, pomidorki koktajlowe (porcja 75g)
|
|
Piątek 12.12.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb razowy z masłem, parówka drobiowa, papryczki kolorowe (porcja 75g)
II ŚNIADANIE: Banan 60g
OBIAD:
Zupa owocowa 250 ml (woda, wiśnie, makaron, mąka ziemniaczana, cukier) Łosoś pieczony 100g (filet rybny z łososia, sól, pieprz) ziemniaki z koperkiem 100g surówka z sałaty lodowej 60g (sałata lodowa, ogórek świeży, szczypiorek, koperek, oliwa z oliwek, sól, pieprz) Lemoniada (woda, cytryna, mięta świeża, cukier) 150 m
PODWIECZOREK:
Kasza manna z sosem jagodowym (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kasza manna, jagody, cukier), rodzynki (porcja 180g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B