Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Menu 30.01. - 03.02.2023 (W JADŁOSPISIE MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY)

Dzień Menu

30.01.2023

Poniedziałek

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa na mleku/mleku bez laktozy, herbata czarna, chleb brodnicki z masłem, wędina
wieprzowa, papryka czerwona, ogórek świeży
 
II ŚNIADANIE: Marchewka słupki
 
OBIAD:
Zupa z czerwonej soczewicy (woda, kiełbasa, włoszczyzna, cebula, ziemniaki, czerwona soczewica,
majeranek, przyprawy) (9) Kopytka z sosem grzybowym (ziemniaki, mąka, jajko, pieczarki, śmietanka 30%, masło, przyprawy), surówka z czerwonej kapusty (czerwona kapusta, marchewka, jabłko, cebula, koperek, majonez, oliwa) (1,3), Napój miętowy
 
 
PODWIECZOREK: Mleko/mleko bez laktozy, herbata czarna, chałka z masłem, jabłko
 

31.01.2023

Wtorek

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi (mleko 3,2 %, mleko bez laktozy, płatki owsiane), herbata czarna,
chleb brodnicki z pastą hummus - wyrób własny (ciecierzyca, czosnek, oliwa, cytryna, sezam, pomidory suszone w zalewie) sałata
 
II ŚNIADANIE: Pomarańcz
 
OBIAD:
Zupa barszcz biały (woda, kiełbasa, włoszczyzna, ziemniaki, cytryna, chrzan, śmietana, majeranek,
natka pietruszki, przyprawy) (9,7) Kotlet mielony - wyrób własny (mięso mielone drobiowo-wieprzowe, bułka tarta, jajko, cebula, olej), puree z ziemniaków i selera (ziemniaki, seler, mleko, masło, chrzan), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, jabłko, cebula czerwona, przyprawy) (1,3), Napój herbata owocowa
 
PODWIECZOREK: Mleko/mleko bez laktozy, herbata czarna, galaretka owocowa (mix owoców, żelatyna), flipsy
 

01.02.2023

Środa

ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy, herbata, chleb kanapkowy, pasta guacamole-wyrób własny
(awokado, czerwona cebula, pomidor, czosnek, oliwa, przyprawy), papryka czerwona, ogorek kiszony
 
II ŚNIADANIE: Jabłko
 
OBIAD:
Zupa kapuśniak (woda, masło, włoszczyzna, kapusta świeża, ziemniaki, natka pietruszki, koperek) (7)
Gulasz wieprzowy (łopatka wieprzowa, cebula, papryka czerwona, papryka żółta, papryka zielona,
marchew, natka pietruszki, przyprawy), kasza gryczana, surówka fasolka szparagowa na parze (1),
Napój rumiankowy słodzony miodem (woda, herbata rumiankowa, miód wielokwiatowy)
 
PODWIECZOREK: Budyń waniliowy - wyrób własny (mleko 3,2%, mleko bez laktozy, wanilia, mąka ziemniaczana, mąka krupczatka), herbata, banan
 

02.02.2023

Czwartek

ŚNIADANIE: 
Zupa mleczna z ryżem (mleko 3,2%, mleko bez laktozy, ryż), herbata, chleb brodnicki z masłem i żółtym serem, sałata
 
II ŚNIADANIE: Marchewka słupki
 
OBIAD:
Zupa wiedeńska (woda, masło, włoszczyzna, natka pietruszki, kasza manna, przyprawy) (7,9,1)
Spaghetti bolognese (makaron, mięso mielone wieprzowe, przecier pomidorowy, pomidory, cebula,
czosnek, olej, przyprawy), groszek zielony na parze (1,3), Napój owocowy (herbata owoce leśne, cukier)
 
PODWIECZOREK: Mleko/mleko bez laktozy, herbata, bułka paryska z masłem i miodem, kalarepa
 

03.02.2023

Piątek

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa na mleku/mleku bez laktozy, herbata, chleb kanapkowy z masłem, szynka drobiowa,
pomidor
 
II ŚNIADANIE: Jabłko
 
OBIAD:
Zupa ziemniaczana (kiełbasa, ziemniaki, włoszczyzna, natka pietruszki, majeranek, przyprawy) (7,9)
Paluszki rybne (filet z mintaja, bułka tarta, jajko, olej, przyprawy), ryż na sypko, surówka marchewka z
groszkiem (marchewka, groszek, masło) (1,3,4,7), Napój lemoniada (woda, cytryna, imbir, cukier)
 
 
PODWIECZOREK:
Mleko/mleko bez laktozy, herbata, chleb brodnicki z masłem ziołowym - wyrób własny (masło, natka
pietruszki, koperek, czosnek), papryka czerwona, ogórek świeży

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne



W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2023-01-29 19:58:21
Ilość wyświetleń: 8432
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej