Dzień | Menu |
Poniedziałek 07.07.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi 250 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki ryżowe, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka maślana z masłem i dżemem malinowym (Skład: maliny, woda, mąka ziemniaczana, cukier) (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml (Skład: woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Placki ziemniaczane 140g (Skład: ziemniaki, mąka pszenna, jajka, cebula, olej, sól, pieprz czarny) sos jogurtowy (jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-alergicy, cukier) surówka z marchewki i selera 60g (marchewka, jabłko, seler, cytryna, cukier) Kompot z jabłkami z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb Kanapkowy z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek świeży (porcja 70g)
|
Wtorek 08.07.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, kawa Inka na wodzie z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb wiejski z pastą z fasoli (Skład: fasola biała ziarno, cebula, czosnek, oliwa, pomidory suszone w zalewie) ogórek kiszony (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Brzoskwinia 60g
OBIAD:
Zupa pomidorowa 250 ml (Skład: woda, ryż, marchew, por, seler, pietruszka natka koncentrat pomidorowy, śmietanka 30%, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Gulasz 100g (Skład: szynka wieprzowa, cebula, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, przyprawy) kasza kuskus 80g kalafior na parze 60g Kompot z agrestu i cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Galaretka owocowa z sosem jogurtowym (Skład: woda, porzeczka czarna i czerwona, agrest, śliwka, jogurt naturalny/bez laktozy-alergicy, żelatyna, cukier) (porcja 190g)
|
Środa 09.07.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z makaronem 250 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, makaron, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i dżemem śliwkowym (śliwki, mąka ziemniaczana, cukier) (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
OBIAD:
Zupa jarzynowa 250 ml (Skład: woda, ziemniaki, kalafior, kapusta młoda, brokuł, marchew, por, seler, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Bioderko z kurczaka pieczone 100g (Skład: bioderko bez kości, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa papryka słodka i ostra) ziemniaki z koperkiem 100g mizeria 60g (ogórki świeże, śmietana 18%, pieprz, sól) Lemoniada (woda, cytryna, świeża mięta, miód) 150 ml
PODWIECZOREK:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb graham z masłem, wędlina-schab pieczony (skład: schab wieprzowy, sól, czosnek, przyprawa do mięsa, majeranek, sól, pieprz, papryka ostra i łagodna) ogórek małosolny (porcja 60g)
|
Czwartek 10.07.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (Skład: mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb kanapkowy z pastą mięsną (kurczak, majonez, sól, pieprz)/ szczypiorek, ogórek kiszony (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Nektarynka 60g
OBIAD:
Zupa krem z dyni 250 ml (Skład: woda, dynia, makaron, marchew, imbir, por, seler, mleko kokosowe, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Spaghetti Carbonara 150g (Skład: makaron, szynka konserwowa, ser żółty, śmietana 30%, natka pietruszki, jajka, cebula, przyprawy) bukiet warzyw na parze 60g Kompot truskawkowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Koktajl warzywno owocowy (Skład: maślanka/woda-dzieci bezmleczne i alergicy, banany, szpinak, siemię lniane, cukier), wafle ryżowe (porcja 180g)
|
Piątek 11.07.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z lanymi kluskami 250 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, jajko, mąka pszenna, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka kajzerka z masłem i miodem (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Truskawki 60g
OBIAD:
Zupa barszcz biały 250 ml (Skład: woda, ziemniaki, marchew, por, seler, cytryna, śmietana 18%, czosnek, sól, masło klarowane, przyprawa do zupy) Paluszki rybne 90g (Skład: filet z mintaja, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, papryka mielona, przyprawy) ziemniaki z koperkiem 100g surówka z kapusty pekińskiej 60g (kapusta pekińska, kukurydza, marchewka, pietruszka zielona, śmietana 18%, pieprz, sól) Herbata owocowa z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Mleko 200 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików) /herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, ciasto drożdżowe z rabarbarem (rabarbar, mąka pszenna, jajka, cukier, cukier puder, mleko, masło, drożdże) (porcja 190g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B