| Dzień | Menu |
|
Poniedziałek 17.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb razowy z pastą z fasoli (fasola ziarno, pomidory w oliwie, czosnek, cebula), kiełki rzodkiewki (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa żurek z jajkiem 250 ml (woda, ziemniaki, kiełbasa biała, jajka, żur, chrzan, marchew, por, seler, cytryna, śmietana 18%, majeranek, przyprawa do zupy, sól) Naleśniki z jabłkami z sosem jogurtowym 180g (mąka pszenna, jajko, mleko, jabłka prażone, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy dzieci z alergią, cukier) Herbata miętowa 200ml
PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier) bułka paryska z masłem, kabanos drobiowy, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe (porcja 70g)
|
|
Wtorek 18.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z kaszą manną (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kasza manna, cukier) chleb brodnicki z masłem i twarożkiem na słodko/ z miodem - alergicy i dzieci bezmleczne (twaróg półtłusty, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-dzieci z alergią, miód, cukier) żurawina (porcja 160g)
II ŚNIADANIE: Pomarańcza 60g
OBIAD:
Zupa pomidorowa 250 ml (woda, makaron, marchew, por, seler, pietruszka natka, koncentrat pomidorowy, śmietanka 30%, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Szynka w sosie pieczeniowym 100g (szynka wieprzowa, śmietanka 18%, mąka pszenna, sól, przyprawa do mięsa) kasza gryczana 80g surówka z selera 60g (seler, rodzynki, majonez, sól) Kompot jabłkowy z goździkami i cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Mus warzywno-owocowy (marchewka, banan, jabłko) chrupki kukurydziane (porcja 180g)
|
|
Środa 19.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb Fit z masłem, pieczeń rzymska (mięso mielone wieprzowe, jajka, natka pietruszki, bułka tarta, sól, pieprz) ogórek kiszony (porcja 75g)
II ŚNIADANIE: Banan 60g
OBIAD:
Zupa kalafiorowa 250 ml (woda, kalafior, ziemniaki, marchew, por, seler, natka pietruszki, śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorkami 200g (makaron, filet z kurczaka, szpinak, suszone pomidory, bazylia świeża, słonecznik prażony, śmietanka 18%, czosnek, oliwa, pieprz, sól) Kompot truskawkowy z cukrem 150ml
PODWIECZOREK:
Kisiel wiśniowy z sosem jogurtowo śmietanowym (woda, wiśnie, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-alergicy, śmietana 18%, mąka ziemniaczana, cukier) sucharki (porcja 190g)
|
|
Czwartek 20.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydziane 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki kukurydziane, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chałka z masłem i miodem, pestki dyni (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
OBIAD:
Zupa ryżowa 250 ml (woda, ryż, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do zupy) Zrazy wołowe w sosie własnym 100g (wołowina, boczek, ogórek kiszony, musztarda, cebula, sól, pieprz) kluski śląskie 100g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, sól, pieprz) surówka z kapusta na ciepło 60g (kapusta czerwona, cytryna, mąka pszenna, masło, sól, pieprz, cukier) Kompot śliwkowy z cukrem 150ml
PODWIECZOREK:
Budyń śmietankowy z sosem jagodowym (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci bezmleczne, mąka krupczatka, mąka ziemniaczana, jagody, cukier) (porcja 170g)
|
|
Piątek 21.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb Fit z masłem , wędlina filet z indyka, rukola
II ŚNIADANIE: Kalarepka 60g
OBIAD:
Zupa krem z dyni 250 ml (woda, dynia, makaron, marchew, imbir, por, seler, mleko kokosowe, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Łosoś pieczony 100g (filet rybny z łososia, sól, pieprz) ziemniaki z koperkiem 100g surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, cebula, marchew, pietruszka natka, oliwa z oliwek, sól, pieprz) Lemoniada (woda, cytryna, mięta, cukier) 150 ml
PODWIECZOREK:
Actimel truskawkowy 100 ml/mus owocowy 100g - dzieci bezmleczne, bułka paryska, rodzynki (porcja 40g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B