Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Menu 14.07-18.07.2025 (W JADŁOSPISIE MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY)

Dzień Menu

 

Poniedziałek

14.07.2025

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z ryżem 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, ryż, cukier, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, rogal maślany z masłem i dżemem truskawkowym (truskawki, mąka ziemniaczana, cukier)
 
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
 
 
OBIAD:
Zupa z czerwonej soczewicy 250 ml (woda, soczewica czerwona, ziemniaki, boczek wędzony, marchew, seler, por, majeranek, sól, przyprawa do zupy) Makaron z twarogiem z sosem truskawkowym 220g (makaron, twaróg półtłusty, truskawki, cukier)/mus truskawkowy - alergicy Herbata miętowa 150 ml
 
PODWIECZOREK:
Kakao na mleku 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata-dzieci bezmleczne, kakao, cukier), chleb kanapkowy z masłem, szynka drobiowa, ogórek małosolny (porcja 90g)

 

Wtorek

15.07.2025

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb kanapkowy z pastą mięsną (kurczak, majonez, sól, pieprz)/szczypiorek, papryczki kolorowe kolorowa (porcja 60g)
 
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
 
 
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, por, seler, koperek, śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawy) Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym 100g (mięso mielone drobiowe, śmietanka 18%, bułka tarta, jajka, koperek, mąka, sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa) Kasza gryczana 80g Bukiet warzyw na parze 60g Kompot porzeczkowy z cukrem 150ml
 
PODWIECZOREK: 
Mleko truskawkowe (mleko3,2%/mleko bez laktozy- dzieci z alergią, truskawki, cukier)/mus truskawkowy dzieci bezmleczne, chałka (porcja 210 ml)

 

Środa

16.07.2025

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki kukurydziane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb kanapkowy z masłem i dżemem truskawkowym truskawki, mąka, cukier) (porcja 55g)
 
II ŚNIADANIE: Kalarepka 60g
 
 
OBIAD:
Zupa z botwinki 250 ml (woda, buraki, botwinka, ziemniaki, masło klarowane, marchew, por, seler, koncentrat buraczany, śmietanka 30%, cytryna, sól, przyprawa do zupy, cukier)
Filet z indyka w sosie szpinakowym 100g (filet z indyka, szpinak, cebula, czosnek, mleko kokosowe, curry, sól, pieprz) ryż na sypko 80g brokuł na parze 60g Kompot jabłkowy z imbirem i miodem 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Bawarka 200 ml (herbata, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-alergicy) herbata czarna z cukrem 200 ml, chleb fit z masłem ziołowym (masło, natka pietruszki, koperek), ogórek małosolny (porcja 65g)

 

Czwartek

17.07.2025

ŚNIADANIE: 
Kakao na mleku 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata-dzieci bezmleczne, kakao, cukier) chleb kanapkowy z masłem i twarożkiem na słodko/ miód alergicy i dzieci bezmleczne (twaróg półtłusty, jogurt naturalny, malina, mąka ziemniaczana, cukier) żurawina (porcja 160g)
 
II ŚNIADANIE: Brzoskwinia 60g
 
 
OBIAD:
Zupa ryżowa 250 ml (woda, ryż, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do zupy) Szynka w sosie pieczeniowym 100g (szynka wieprzowa, śmietanka 18%, mąka, sól, przyprawa do mięsa) kasza kuskus 80g surówka z pora 60g (por, kukurydza, marchewka, majonez, sól, pieprz) Kompot truskawkowy z cukrem 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Kubuś warzywno owocowy (jabłko, marchew, banan) bułeczka paryska (porcja 180 g)

 

Piątek

18.07.2025

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier) chleb razowy z pastą rybną (makrela wędzona, majonez, cebula, sól,szczypiorek, pieprz czarny) ogórek kiszony (porcja 70g)
 
II ŚNIADANIE: Nektarynka 60g
 
OBIAD:
Zupa krem z białych warzyw 250 ml (woda, ziemniaki, kalafior, pietrucha, por, seler, natka pietruszki, śmietana 18%, masło klarowane, cytryna, sól, przyprawa do zupy) Kotlet jajeczny 100g (jajka, szczypiorek, bułka tarta, olej, sól, pieprz czarny) ziemniaki 100g surówka z buraczków 60g (buraki, cytryna, cukier) Lemoniada z miętą 150ml (woda, cytryna, mięta, cukier)
 
PODWIECZOREK:
Kisiel truskawkowy z sosem jogurtowym (woda, truskawki, jogurt naturalny/bez laktozy-alergicy, mąka, cukier) wafle ryżowe (porcja 170g)

 

 

 

 

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne



W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2025-07-14 12:35:26
Ilość wyświetleń: 22736
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej