Dzień | Menu |
22.04.2024 Poniedziałek |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna zacierka 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, mąka, sól),
herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i twarożkiem na słodko/miodem-dzieci bezmleczne (twaróg półtłusty, śmietana 18%, cukier), melon (porcja 90g) II ŚNIADANIE: Banan 50g
OBIAD:
Zupa kalafiorowa 250 ml (woda, kalafior, ziemniaki, marchew, por, seler, natka pietruszki,
śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Pieczeń rzymska 80g (mięso mielone wieprzowe, jajka, cebula, bułka tarta, przyprawy) ziemniaki 100g surówka mizeria 60g (ogórek świeży, jogurt naturalny, sól) Herbata miętowa z cukrem 150 ml PODWIECZOREK:
Soczek kubuś-wyrób własny (jabłko, marchewka, pomarańcz), chałka z masłem (porcja 190g)
|
23.04.2024 Wtorek |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne,
kawa inka, cukier), chleb orkiszowy z masłem, parówka drobiowa, pomidor, ogórek świeży (porcja 70g) II ŚNIADANIE: Jabłko 40g
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, żeberka wieprzowe, marchew, por,
seler, natka pietruszki, przyprawa do zupy, sól) Makaron z pesto i kawałkami kurczaka 200g (makaron, filet z kurczaka, natka pietruszki, bazylia świeża, czosnek, oliwa, cytryna, pomidorki koktajlowe, sól) Sok pomarańczowy 100% 150ml PODWIECZOREK:
Budyń waniliowy z sosem jagodowym (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, wodadzieci
bezmleczne, jagody, mąka, wanilia, cukier), gruszka (porcja 160g) |
24.04.2024 Środa |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna owsianka 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki owsiane),
herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i dżemem truskawkowym (truskawki, mąka, cukier) (porcja 50g) II ŚNIADANIE: Mandarynka 50g
OBIAD:
Zupa krem z zielonego groszku 250 ml (woda, groszek zielony, ziemniaki, marchew, por, seler,
śmietana 18%, masło klarowane, cytryna, sól, przyprawa do zupy) Bioderko z kurczaka b/k w sosie własnym 100g kasza bulgur 80g surówka wiosenna 60g (kapusta pekińska, marchew, kukurydza, majonez, sezam, sól) Kompot owocowy 150 ml (porzeczka czarna i czerwona, agrest, śliwka, cukier) PODWIECZOREK:
Koktajl bananowy (maślanka/woda-dzieci bezmleczne i alergicy, banan, cukier), wafle ryżowe
(porcja 210g) |
25.04.2024 Czwartek |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne
200 ml, bułka z ziarnami z masłem, wędlina wieprzowa, pomidor, szczypiorek (porcja 75g) II ŚNIADANIE: Marchewka 40g
OBIAD:
Zupa fasolowa 250 ml (woda, fasola, ziemniaki, marchew, por, seler, boczek wędzony,
majeranek, sól) Pierogi z twarogiem polane sosem jogurtowym 130g (mąka, twaróg półtłusty, jogurt naturalny, cukier, olej, sól)/Pierogi z truskawkami – dzieci bezmleczne Soczki owocowe 100% 200 ml PODWIECZOREK:
Kisiel wiśniowy (woda, wiśnie, mąka, cukier), bułka paryska z masłem, mandarynka (porcja
190g) |
26.04.2024 Piątek |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne,
kawa inka, cukier), chleb brodnicki z masłem i żółtym serem/jajkiem-dzieci bezmleczne, sałata, rzodkiewka (porcja 65g) II ŚNIADANIE: Gruszka 50g
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml (woda, ogórki kiszone, ryż, marchew, por, seler, koperek, śmietana
36%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Dorsz pieczony 100g (filet z dorsza, olej, koperek, cytryna, sól, pieprz czarny) ziemniaki 100g groszek z marchewką 60g (groszek, marchewka, mąka, sól) Lemoniada 150 ml (woda, cytryna, cukier) PODWIECZOREK:
Mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200
ml, chałka z pastą nutella (banan, kakao, kasza manna, cukier) (porcja 55g) |
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B