| Dzień | Menu |
|
Poniedziałek 10.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki kukurydziane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb kanapkowy z masłem i dżemem truskawkowym truskawki, mąka ziemniaczana, cukier) (porcja 55g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa fasolowa 250 ml (woda, fasola, ziemniaki, marchew, por, seler, boczek wędzony, pietruszka natka, majeranek, sól) Ryż zapiekany z jabłkami polany sosem jogurtowym 200g (ryż, jabłka prażone, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-dzieci z alergią, cukier) Herbata rumiankowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Budyń czekoladowy z sosem malinowym (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci bezmleczne, mąka krupczatka, mąka ziemniaczana, kakao, maliny, cukier) (porcja 170g)
|
|
Wtorek 11.11.2025 |
ŚNIADANIE:
II ŚNIADANIE:
OBIAD:
PODWIECZOREK:
|
|
Środa 12.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb brodnicki z pastą mięsną (kiełbasa, majonez, sól), pomidor (porcja 55g)
II ŚNIADANIE: Banan 60g
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, por, seler, koperek, śmietana 30%, masło klarowane, sól, przyprawy) Spaghetti carbonara 160g (makaron, szynka konserwowa, śmietana 30%, natka pietruszki, jajka, cebula, przyprawy) marchewka mini na parze 60g Kompot owocowy 150 ml (porzeczka czarna i czerwona, agrest, śliwka, cukier)
PODWIECZOREK:
Koktajl warzywno-owocowy (maślanka/jogurt bez laktozy-dzieci bezmleczne i alergicy, banan, szpinak, cukier), bulka paryska (porcja 230g)
|
|
Czwartek 13.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki owsiane, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka kajzerka z masłem i miodem, pestki słonecznika (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Gruszka 60g
OBIAD:
Zupa z zielonych warzyw 250 ml (woda, brokuł, fasolka szparagowa, groszek zielony, ziemniaki, marchew, por, seler, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Kotlet Devolay 100g (filet z kurczaka, bułka tarta, jajka, masło, koperek, sól, pieprz) ziemniaki z pietruszką zieloną 100g surówka wiosenna 60g (kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza, por, majonez, sól, pieprz) sok pomarańczowy 150 ml
PODWIECZOREK:
Mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chałka z masłem, rodzynki (porcja 80g)
|
|
Piątek 14.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Bawarka 200 ml (herbata czarna, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, cukier), herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i żółtym serem/miodem -dzieci bezmleczne, pomidor, sałata (porcja 65g)
II ŚNIADANIE: Śliwki 60g
OBIAD:
Zupa cytrynowa z ryżem 250ml (woda, marchew, seler, por, pietruszka zielona, masło klarowane, cytryna, ryż, sól, przyprawa do zupy) Filet rybny z dorsza 100g (filet z dorsza, jajka, bułka tarta, olej, sól, pieprz czarny) ziemniaki z koperkiem 100g surówka z kapusty czerwonej 60g (kapusta czerwona, chrzan, majonez, sól, pieprz) Herbata miętowa z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kisiel malinowy z sosem jogurtowym (woda, maliny, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-alergicy, mąka, cukier) chrupki kukurydziane (porcja 190g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B