Dzień | Menu |
Poniedziałek 10.02.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna owsianka 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki owsiane, cukier,
sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, rogal z masłem i miodem, żurawina (porcja 70g) II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa owocowa 250 ml (woda, wiśnie, makaron, mąka ziemniaczana, cukier)
Paluszki rybne 90g (filet z mintaja, mąka, olej rzepakowy, sól, papryka mielona, kurkuma, drożdże) ziemniaki z koperkiem 100g surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, marchewka, jabłko, cebula, pietruszka zielona, oliwa, pieprz czarny, sól, cukier) Herbata miętowa 150ml PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa
inka, cukier) bułka z ziarnami z masłem, kabanos drobiowy, ogórek kiszony (porcja 70g) |
Wtorek 11.02.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml,
chleb Fit z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek świeży (porcja 70g) II ŚNIADANIE: Mandarynka 60g
OBIAD:
Zupa krem z zielonych warzyw 250 ml (woda, groszek zielony, brokuł, ziemniaki, marchew, por, seler,
śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Kurczak w sosie curry 110g (filet z kurczaka, cebula, czosnek, mleko kokosowe, curry, sól, papryka słodka mielona) ryż na sypko 100g fasolka szparagowa na parze (fasolka szparagowa, masło, bułka tarta) 60g Komopot owocowy z cukrem 150 ml (woda, gruszka, jabłko, śliwka) PODWIECZOREK:
Budyń czekoladowy z sosem malinowym (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci
bezmleczne, mąka, kakao, maliny, cukier) (porcja 170g) |
Środa 12.02.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki
kukurydziane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb kanapkowy z masłem i twarożkiem waniliowym/miód-dzieci bezmleczne i alergicy (twaróg półtłusty, wanilia, śmietana 18%, cukier) pestki dyni (porcja 90g) II ŚNIADANIE: Banan 60g
OBIAD:
Zupa ziemniaczana 250 ml (woda, ziemniaki, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło, przyprawa
do zupy, sól) Makaron Łazanki 180g (makaron, kapusta kiszona, kapusta świeża, mięso mielone wieprzowe, cebula, natka pietruszki, olej, sól, przyprawy) Marchewka mini na parze 60g Herbata owocowa z cukrem 150ml PODWIECZOREK:
Kubuś warzywno - owocowy (jabłko, marchew, banan) chałka (porcja 180 g)
|
Czwartek 13.02.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml,
chleb Babci z masłem, pasta mięsna (kurczak, majonez, pietruszka zielona, sól,pieprz) pomidorki koktajlowe (porcja 80g) II ŚNIADANIE: Pomarańcz 60g
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml (woda, ziemniaki, masłom klarowane, kasza jęczmienna, marchew, por, seler,
natka pietruszki, przyprawa do zupy, sól) Pieczeń rzymska 80g (mięso mielone wieprzowe, jajka, cebula, bułka tarta, przyprawy) ziemniaki z natką pietruszki 100g marchewka z groszkiem 60g (marchewka, groszek, masło, mąka, sól, pieprz) Kompot wiśniowy z cukrem 150 ml PODWIECZOREK:
Jogurt owocowy z mango (jogurt naturalny/jogurt naturalny bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci
bezmleczne, mango, nasiona chia, cukier), sucharki bez cukru (porcja 200g) |
Piątek 14.02.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z ryżem 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, ryż, cukier, sól), herbata
czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i dżemem wiśniowym (wiśnie, mąka, cukier) marchewka (porcja 70g) II ŚNIADANIE: Gruszka 60g
OBIAD:
Zupa barszcz ukraiński 250 ml (woda, buraki, fasola, ziemniaki, kapusta świeża, kurczak, marchew,
por, seler, koncentrat buraczany, śmietanka 30%, cytryna, sól, przyprawa do zupy) Ryż zapiekany z jabłkami polany sosem jogurtowym 230g (ryż, jabłka prażone, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-dzieci z alergią, cukier) Herbata rumiankowa 150 ml PODWIECZOREK:
Bawarka 200 ml (herbata czarna, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, cukier), herbata czarna
z cukrem-dzieci bezmleczne, chleb orkiszowy z masłem i żółtym serem/ z jajkiem-dzieci bezmleczne, sałata (porcja 60g) |
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B