Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Menu 07.07-11.07.2025 (W JADŁOSPISIE MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY)

Dzień Menu

 

Poniedziałek

07.07.2025

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi 250 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki ryżowe, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka maślana z masłem i dżemem malinowym (Skład: maliny, woda, mąka ziemniaczana, cukier) (porcja 70g)
 
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
 
 
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml (Skład: woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Placki ziemniaczane 140g (Skład: ziemniaki, mąka pszenna, jajka, cebula, olej, sól, pieprz czarny) sos jogurtowy (jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-alergicy, cukier) surówka z marchewki i selera 60g (marchewka, jabłko, seler, cytryna, cukier) Kompot z jabłkami z cukrem 150 ml
 
PODWIECZOREK:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb Kanapkowy z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek świeży (porcja 70g)

 

Wtorek

08.07.2025

ŚNIADANIE:
Kawa na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, kawa Inka na wodzie z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb wiejski z pastą z fasoli (Skład: fasola biała ziarno, cebula, czosnek, oliwa, pomidory suszone w zalewie) ogórek kiszony (porcja 60g)
 
II ŚNIADANIE: Brzoskwinia 60g
 
 
OBIAD:
Zupa pomidorowa 250 ml (Skład: woda, ryż, marchew, por, seler, pietruszka natka koncentrat pomidorowy, śmietanka 30%, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Gulasz 100g (Skład: szynka wieprzowa, cebula, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, przyprawy) kasza kuskus 80g kalafior na parze 60g Kompot z agrestu i cukrem 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Galaretka owocowa z sosem jogurtowym (Skład: woda, porzeczka czarna i czerwona, agrest, śliwka, jogurt naturalny/bez laktozy-alergicy, żelatyna, cukier) (porcja 190g)

 

Środa

09.07.2025

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z makaronem 250 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, makaron, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i dżemem śliwkowym (śliwki, mąka ziemniaczana, cukier) (porcja 70g)
 
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
 
 
OBIAD:
Zupa jarzynowa 250 ml (Skład: woda, ziemniaki, kalafior, kapusta młoda, brokuł, marchew, por, seler, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Bioderko z kurczaka pieczone 100g (Skład: bioderko bez kości, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa papryka słodka i ostra) ziemniaki z koperkiem 100g mizeria 60g (ogórki świeże, śmietana 18%, pieprz, sól) Lemoniada (woda, cytryna, świeża mięta, miód) 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb graham z masłem, wędlina-schab pieczony (skład: schab wieprzowy, sól, czosnek, przyprawa do mięsa, majeranek, sól, pieprz, papryka ostra i łagodna) ogórek małosolny (porcja 60g)

 

Czwartek

10.07.2025

ŚNIADANIE: 
Kawa zbożowa 200 ml (Skład: mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb kanapkowy z pastą mięsną (kurczak, majonez, sól, pieprz)/ szczypiorek, ogórek kiszony (porcja 60g)
 
II ŚNIADANIE: Nektarynka 60g
 
 
OBIAD:
Zupa krem z dyni 250 ml (Skład: woda, dynia, makaron, marchew, imbir, por, seler, mleko kokosowe, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Spaghetti Carbonara 150g (Skład: makaron, szynka konserwowa, ser żółty, śmietana 30%, natka pietruszki, jajka, cebula, przyprawy) bukiet warzyw na parze 60g Kompot truskawkowy z cukrem 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Koktajl warzywno owocowy (Skład: maślanka/woda-dzieci bezmleczne i alergicy, banany, szpinak, siemię lniane, cukier), wafle ryżowe (porcja 180g)

 

Piątek

11.07.2025

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z lanymi kluskami 250 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, jajko, mąka pszenna, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka kajzerka z masłem i miodem (porcja 70g)
 
II ŚNIADANIE: Truskawki 60g
 
 
OBIAD:
Zupa barszcz biały 250 ml (Skład: woda, ziemniaki, marchew, por, seler, cytryna, śmietana 18%, czosnek, sól, masło klarowane, przyprawa do zupy) Paluszki rybne 90g (Skład: filet z mintaja, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, papryka mielona, przyprawy) ziemniaki z koperkiem 100g surówka z kapusty pekińskiej 60g (kapusta pekińska, kukurydza, marchewka, pietruszka zielona, śmietana 18%, pieprz, sól) Herbata owocowa z cukrem 150 ml
 
PODWIECZOREK:
Mleko 200 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików) /herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, ciasto drożdżowe z rabarbarem (rabarbar, mąka pszenna, jajka, cukier, cukier puder, mleko, masło, drożdże) (porcja 190g)

 

 

 

 

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne



W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2025-07-07 09:23:45
Ilość wyświetleń: 22395
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej