Dzień | Menu |
Poniedziałek 14.04.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki owsiane, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka kajzerka z masłem i miodem, jabłko (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Kalarepka 60g
OBIAD:
Zupa barszcz ukraiński 250 ml (woda, buraki, fasola, ziemniaki, kapusta świeża, kurczak, marchew, por, seler, koncentrat buraczany, śmietanka 30%, cytryna, sól, przyprawa do zupy) Naleśniki z twarogiem polane sosem truskawkowym 200g (mąka, jajko, mleko, twaróg, truskawki, jogurt naturalny, cukier)/Naleśniki z dżemem truskawkowym dzieci bezmleczne (woda, mąka, jajko, truskawki, sól, cukier) Herbata rumianek 200ml
PODWIECZOREK:
Actimel owocowy/mus owocowy dzieci bezmleczne, bułka paryska, żurawina (porcja 160g)
|
Wtorek 15.04.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb brodnicki z pastą mięsną (kiełbasa, majonez, sól), ogórek kiszony (porcja 55g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa krem z dyni 250 ml (woda, dynia, makaron, marchew, imbir, por, seler, mleko kokosowe, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Schab pieczony w sosie własnym 100g (mięso wieprzowe, olej, mąka pszenna, przyprawa do mięsa, sól) kasza jęczmienna 80g ogórek kiszony 60g Kompot gruszkowo jabłkowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Mus warzywno-owocowy (marchewka, banan, jabłko) , wafle kukurydziane, pestki dyni (porcja 180g)
|
Środa 16.04.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki kukurydziane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, rogal z masłem i twarożkiem na słodko/miodem-dzieci bezmleczne (twaróg półtłusty, śmietana 18%, cukier), marchewka (porcja 90g)
II ŚNIADANIE: Gruszka 60g
OBIAD:
Zupa rosół 250 ml (woda, kurczak, makaron, marchew, por, seler, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, przyprawa do zupy) Makaron z pesto z bazylii 160g (makaron, ser żółty, słonecznik prażony, natka pietruszki, bazylia świeża, czosnek, oliwa, cytryna, sól) pomidorki koktajlowe 60g Sok jabłkowy 100% 150ml
PODWIECZOREK:
Kasza manna z sosem porzeczkowym (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kasza manna, porzeczki, cukier), pestki dyni (porcja 180g)
|
Czwartek 17.04.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb graham z masłem, wędlina drobiowa, papryka czerwona (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Kiwi 60g
OBIAD:
Zupa ziemniaczana 250 ml (woda, ziemniaki, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Gulasz wieprzowy 100g (mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna, olej, sól, pieprz czarny, przyprawy) kasza gryczana 80g fasolka szparagowa na parze 60g Herbata miętowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Koktajl truskawkowo bananowy (maślanka/woda-dzieci bezmleczne i alergicy, banany, truskawki, nasiona chia, cukier) chrupki kukurydziane (porcja 180g)
|
Piątek 18.04.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb razowy z pastą rybną (makrela wędzona, majonez, cebula, sól, szczypiorek, pieprz czarny) ogórek kiszony (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
OBIAD:
Zupa ryżowa 250 ml (woda, ryż, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do zupy) Jajko w sosie śmietanowo chrzanowym 100g (jajka, chrzan, śmietana, mąka pszenna, pieprz czarny, sól) ziemniaki z pietruszką zieloną 100g brokuł na parze 60g Herbata owocowa z cukrem 150ml
PODWIECZOREK:
Kisiel malinowy z sosem jogurtowym (woda, malina, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-dla alergików, mąka ziemniaczana, cukier), sucharki bez cukru (porcja 200g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B