Dzień | Menu |
Poniedziałek 09.12.2024 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka), chleb orkiszowy z masłem, szynka pieczona (szynka wieprzowa, sól, pieprz czarny, majeranek), sałata (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Mandarynka 60g
OBIAD:
Zupa kapuśniak 250 ml (woda, kapusta młoda/kapusta kiszona, ziemniaki, szynka wieprzowa, marchew, por, seler, natka pietruszki, koperek, przyprawa do zupy) Spaghetti carbonara 180g (makaron, szynka konserwowa, śmietana 30%, natka pietruszki, jajka, cebula, przyprawy) marchewka mini na parze 60g Kompot truskawkowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Jogurt jagodowy (jogurt naturalny/jogurt naturalny bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, jagody, cukier), wafle kukurydziane, pestki dyni (porcja 180g)
|
Wtorek 10.12.2024 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z ryżem 250 ml (mleko 3,2% /mleko bez laktozy-dla alergików, ryż, cukier), herbata czarna z cytryną i cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i dżemem wiśniowy (wiśnie, mąka, cukier) pestki słonecznika (porcja 50g)
II ŚNIADANIE: Banan 60g
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Kotlet schabowy 100g (schab wieprzowy, bułka tarta, jajka, sól, pieprz) ziemniaki z pietruszką zieloną 100g mizeria 60g (ogórek świeży, jogurt naturalny, śmietana 18%, sól) Kompot agrestowy z cukrem 150ml
PODWIECZOREK:
Mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chałka z masłem, jabłko (porcja 60g)
|
Środa 11.12.2024 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier) bułka z ziarnami z masłem, parówka drobiowa, pomidorki koktajlowe (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Gruszka 60g
OBIAD:
Zupa rosół 250 ml (woda, makaron, wywar drobiowy, marchew, por, seler, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, przyprawa do zupy) Gulasz wieprzowy 100g (mięso wieprzowe, cebula, mąka, olej, sól, pieprz czarny, przyprawy) kasza jęczmienna 80g ogórek kiszony 60g Herbata owocowa z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kisiel malinowy z sosem jogurtowym (woda, maliny, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-alergicy, mąka, cukier) flipsy (porcja 190g)
|
Czwartek 12.12.2024 |
ŚNIADANIE:
Herbata owocowa słodzona miodem 200ml, chleb Fit, twarożek ziołowy (twaróg półtłusty, śmietana 18%, bazylia, oregano, pieprz, sól)/ miód-dzieci bezmleczne, pestki dyni (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa barszcz biały 250 ml (woda, marchew, por, seler, ziemniaki, żurek, chrzan, cytryna, śmietana 30%, masło klarowane, majeranek, natka pietruszki, sól, przyprawa do zupy) Gołąbki w sosie pomidorowym 100g (mięso mielone wieprzowe, kapusta, ryż, koncentrat pomidorowy, jajka, śmietanka 18%, olej, sól, pieprz, przyprawa do mięsa) ziemniaki 100g brokuł na parze 60g Kompot śliwkowo jabłkowy słodzony miodem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kasza manna z sosem truskawkowym (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kasza manna, truskawki, cukier), rodzynki (porcja 180g)
|
Piątek 13.12.2024 |
ŚNIADANIE:
Bawarka 200 ml (herbata czarna, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, cukier), herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne, chleb orkiszowy z masłem i żółtym serem/wędlina drobiowa -dzieci bezmleczne, sałata (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
OBIAD:
Zupa cytrynowa z ryżem 250ml (woda, marchew, seler, por, pietruszka zielona, masło klarowane, cytryna, ryż, sól, przyprawa do zupy) Stek rybny w ziołach 125g (mintaj, bułka tarta, jajka, przyprawy) ziemniaki puree z pietruszką zieloną 100g (ziemniaki, śmietana 18%, masło, pietruszka zielona, sól) surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, marchew, jabłka, pietruszka zielona, oliwa, cukier, sól) Herbata miętowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Galaretka wiśniowa z sosem jogurtowym (woda, wiśnie, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-dla alergików, cukier, żelatyna), flipsy, rodzynki (porcja 200g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B