Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Menu 17.11-21.11.2025 (W JADŁOSPISIE MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY)

Dzień Menu

 

Poniedziałek

17.11.2025

ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb razowy z pastą z fasoli (fasola ziarno, pomidory w oliwie, czosnek, cebula), kiełki rzodkiewki (porcja 60g)
 
 
 
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
 
 
OBIAD:
Zupa żurek z jajkiem 250 ml (woda, ziemniaki, kiełbasa biała, jajka, żur, chrzan, marchew, por, seler, cytryna, śmietana 18%, majeranek, przyprawa do zupy, sól) Naleśniki z jabłkami z sosem jogurtowym 180g (mąka pszenna, jajko, mleko, jabłka prażone, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy dzieci z alergią, cukier) Herbata miętowa 200ml
 
 
PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier) bułka paryska z masłem, kabanos drobiowy, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe (porcja 70g)
 

 

Wtorek

18.11.2025

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z kaszą manną (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kasza manna, cukier) chleb brodnicki z masłem i twarożkiem na słodko/ z miodem - alergicy i dzieci bezmleczne (twaróg półtłusty, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-dzieci z alergią, miód, cukier) żurawina (porcja 160g)
 
II ŚNIADANIE: Pomarańcza 60g
 
 
OBIAD:
Zupa pomidorowa 250 ml (woda, makaron, marchew, por, seler, pietruszka natka, koncentrat pomidorowy, śmietanka 30%, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Szynka w sosie pieczeniowym 100g (szynka wieprzowa, śmietanka 18%, mąka pszenna, sól, przyprawa do mięsa) kasza gryczana 80g surówka z selera 60g (seler, rodzynki, majonez, sól) Kompot jabłkowy z goździkami i cukrem 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Mus warzywno-owocowy (marchewka, banan, jabłko) chrupki kukurydziane (porcja 180g)

 

Środa

19.11.2025

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb Fit z masłem, pieczeń rzymska (mięso mielone wieprzowe, jajka, natka pietruszki, bułka tarta, sól, pieprz) ogórek kiszony (porcja 75g)
 
II ŚNIADANIE: Banan 60g
 
 
OBIAD:
Zupa kalafiorowa 250 ml (woda, kalafior, ziemniaki, marchew, por, seler, natka pietruszki, śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorkami 200g (makaron, filet z kurczaka, szpinak, suszone pomidory, bazylia świeża, słonecznik prażony, śmietanka 18%, czosnek, oliwa, pieprz, sól) Kompot truskawkowy z cukrem 150ml
 
PODWIECZOREK: 
Kisiel wiśniowy z sosem jogurtowo śmietanowym (woda, wiśnie, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-alergicy, śmietana 18%, mąka ziemniaczana, cukier) sucharki (porcja 190g)

 

Czwartek

20.11.2025

ŚNIADANIE: 
Zupa mleczna z płatkami kukurydziane 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki kukurydziane, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chałka z masłem i miodem, pestki dyni (porcja 70g)
 
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
 
 
OBIAD:
Zupa ryżowa 250 ml (woda, ryż, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do zupy) Zrazy wołowe w sosie własnym 100g (wołowina, boczek, ogórek kiszony, musztarda, cebula, sól, pieprz) kluski śląskie 100g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, sól, pieprz) surówka z kapusta na ciepło 60g (kapusta czerwona, cytryna, mąka pszenna, masło, sól, pieprz, cukier) Kompot śliwkowy z cukrem 150ml
 
PODWIECZOREK: 
Budyń śmietankowy z sosem jagodowym (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci bezmleczne, mąka krupczatka, mąka ziemniaczana, jagody, cukier) (porcja 170g)

 

Piątek

21.11.2025

ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb Fit z masłem , wędlina filet z indyka, rukola
 
II ŚNIADANIE: Kalarepka 60g
 
 
OBIAD:
Zupa krem z dyni 250 ml (woda, dynia, makaron, marchew, imbir, por, seler, mleko kokosowe, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Łosoś pieczony 100g (filet rybny z łososia, sól, pieprz) ziemniaki z koperkiem 100g surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, cebula, marchew, pietruszka natka, oliwa z oliwek, sól, pieprz) Lemoniada (woda, cytryna, mięta, cukier) 150 ml
 
PODWIECZOREK:
Actimel truskawkowy 100 ml/mus owocowy 100g - dzieci bezmleczne, bułka paryska, rodzynki (porcja 40g)

 

 

 

 

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne



W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2025-11-17 15:29:49
Ilość wyświetleń: 25505
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej