| Dzień | Menu |
|
Poniedziałek 22.12.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna owsianka 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki owsiane, cukier, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka kajzerka z masłem i miodem, żurawina (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa krem z białych warzyw 250 ml (woda, ziemniaki, kalafior, pietruszka korzeń, por, seler, natka pietruszki, śmietana 18%, masło klarowane, cytryna, sól, przyprawa do zupy)
Kapusta z mięsem i pomidorami 160g (kapusta kiszona, kapusta młoda, karkówka, pomidory, koncentrat pomidorowy, olej, sól, pieprz czarny ) ziemniaki z pietruszką zieloną 100g Herbata miętowa 150 ml PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier) chleb Brodnicki z masłem, kabanos drobiowy, ogórek kiszony (porcja 70g)
|
|
Wtorek 23.12.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb razowy z masłem i żółtym serem/z miodem -dzieci bezmleczne, pomidor, szczypiorek (porcja 65g)
II ŚNIADANIE: Marchew 60g
OBIAD:
Zupa wiejska 250 ml (woda, ziemniaki, kiełbasa, marchew, por, seler, natka pietruszki, majeranek, sól, przyprawa do zupy) Ryż zapiekany z jabłkami polany sosem jogurtowym 230g (ryż, jabłka prażone, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-dzieci z alergią, cukier) Herbata rumiankowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Mus warzywno-owocowy (marchewka, banan, jabłko) chrupki kukurydziane (porcja 180g)
|
|
Poniedziałek 29.12.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z makaronem 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, makaron, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i miodem, pestki dyni (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa jarzynowa 250 ml (woda, makaron, kalafior, kapusta młoda, kurczak, brokuł, marchew, por, seler, natka pietruszki, koperek, sól, przyprawa do zupy) Placki ziemniaczane 140g (ziemniaki, mąka pszenna, jajka, cebula, olej, sól, pieprz czarny) sos jogurtowy (jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-alergicy, cukier) surówka z marchewki 60g (marchewka, jabłko, cukier) Kompot jabłkowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier) bułka paryska z masłem, kabanos drobiowy, ogórek kiszony (porcja 70g)
|
|
Wtorek 30.12.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, bułka z ziarnami i masłem, parówka drobiowa, papryka czerwona (porcja 80g)
II ŚNIADANIE:
OBIAD:
Zupa ziemniaczana 250 ml (woda, ziemniaki, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, majeranek, sól, przyprawa do zupy) Leczo 140g (kiełbasa, cukinia, papryka czerwona, papryka żółta, pomidory, natka pietruszki, czosnek, koncentrat pomidorowy, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, sól) ryż na sypko 80g Herbata czarna z cytryną i cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Budyń waniliowy z sosem jagodowym 160g (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci bezmleczne, jagody, mąka krupczatka, mąka ziemniaczana, wanilia, cukier)
|
|
Środa 31.12.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna zacierka250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, mąka pszenna, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb kanapkowy z masłem, twarożek waniliowy (twaróg półtłusty, śmietana 18%, wanilia, cukier) /miodem dzieci bezmleczne (porcja 100g)
II ŚNIADANIE: Pomarańcza 60g
OBIAD:
Zupa z czerwonej soczewicy 250 ml (woda, soczewica czerwona, ziemniaki, boczek wędzony, marchew, por, seler, cebula, majeranek, sól, przyprawa do zupy) Nuggetsy wegańskie 100g (mąka pszenna, bułka tarta, jajka, mix warzyw, woda, przyprawa kurkuma, sól, pieprz) ziemniaki puree z pietruszką zieloną 100g (ziemniaki, śmietana 18%, pietruszka zielona, sól) Brokuł na parze 60g Herbata miętowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, bułka paryska z masłem ziołowym (masło, natka pietruszki, koperek), pomidorki koktajlowe (porcja 50g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B