Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Menu 22.04 - 26.04.2024 (W JADŁOSPISIE MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY)

Dzień Menu

22.04.2024

Poniedziałek

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna zacierka 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, mąka, sól),
herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i twarożkiem na
słodko/miodem-dzieci bezmleczne (twaróg półtłusty, śmietana 18%, cukier), melon (porcja
90g)
 
II ŚNIADANIE: Banan 50g
 
OBIAD:
Zupa kalafiorowa 250 ml (woda, kalafior, ziemniaki, marchew, por, seler, natka pietruszki,
śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy)
Pieczeń rzymska 80g (mięso mielone wieprzowe, jajka, cebula, bułka tarta, przyprawy)
ziemniaki 100g
surówka mizeria 60g (ogórek świeży, jogurt naturalny, sól) Herbata miętowa z cukrem 150 ml
 
PODWIECZOREK:
Soczek kubuś-wyrób własny (jabłko, marchewka, pomarańcz), chałka z masłem (porcja 190g)

23.04.2024

Wtorek

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne,
kawa inka, cukier), chleb orkiszowy z masłem, parówka drobiowa, pomidor, ogórek świeży
(porcja 70g)
 
II ŚNIADANIE: Jabłko 40g
 
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, żeberka wieprzowe, marchew, por,
seler, natka pietruszki, przyprawa do zupy, sól)
Makaron z pesto i kawałkami kurczaka 200g (makaron, filet z kurczaka, natka pietruszki,
bazylia świeża, czosnek, oliwa, cytryna, pomidorki koktajlowe, sól)
Sok pomarańczowy 100% 150ml
 
PODWIECZOREK: 
Budyń waniliowy z sosem jagodowym (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, wodadzieci
bezmleczne, jagody, mąka, wanilia, cukier), gruszka (porcja 160g)

24.04.2024

Środa

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna owsianka 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki owsiane),
herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i dżemem
truskawkowym (truskawki, mąka, cukier) (porcja 50g)
 
II ŚNIADANIE: Mandarynka 50g
 
OBIAD:
Zupa krem z zielonego groszku 250 ml (woda, groszek zielony, ziemniaki, marchew, por, seler,
śmietana 18%, masło klarowane, cytryna, sól, przyprawa do zupy)
Bioderko z kurczaka b/k w sosie własnym 100g
kasza bulgur 80g
surówka wiosenna 60g (kapusta pekińska, marchew, kukurydza, majonez, sezam, sól)
Kompot owocowy 150 ml (porzeczka czarna i czerwona, agrest, śliwka, cukier)
 
PODWIECZOREK: 
Koktajl bananowy (maślanka/woda-dzieci bezmleczne i alergicy, banan, cukier), wafle ryżowe
(porcja 210g)

25.04.2024

Czwartek

ŚNIADANIE: 
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne
200 ml, bułka z ziarnami z masłem, wędlina wieprzowa, pomidor, szczypiorek (porcja 75g)
 
II ŚNIADANIE: Marchewka 40g
 
OBIAD:
Zupa fasolowa 250 ml (woda, fasola, ziemniaki, marchew, por, seler, boczek wędzony,
majeranek, sól)
Pierogi z twarogiem polane sosem jogurtowym 130g (mąka, twaróg półtłusty, jogurt
naturalny, cukier, olej, sól)/Pierogi z truskawkami – dzieci bezmleczne
Soczki owocowe 100% 200 ml
 
PODWIECZOREK: 
Kisiel wiśniowy (woda, wiśnie, mąka, cukier), bułka paryska z masłem, mandarynka (porcja
190g)

26.04.2024

Piątek

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne,
kawa inka, cukier), chleb brodnicki z masłem i żółtym serem/jajkiem-dzieci bezmleczne, sałata,
rzodkiewka (porcja 65g)
 
II ŚNIADANIE: Gruszka 50g
 
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml (woda, ogórki kiszone, ryż, marchew, por, seler, koperek, śmietana
36%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy)
Dorsz pieczony 100g (filet z dorsza, olej, koperek, cytryna, sól, pieprz czarny)
ziemniaki 100g
groszek z marchewką 60g (groszek, marchewka, mąka, sól)
Lemoniada 150 ml (woda, cytryna, cukier)
 
PODWIECZOREK:
Mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200
ml, chałka z pastą nutella (banan, kakao, kasza manna, cukier) (porcja 55g)

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne



W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2024-04-22 15:02:36
Ilość wyświetleń: 16034
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej