Dzień | Menu |
Poniedziałek 14.07.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z ryżem 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, ryż, cukier, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, rogal maślany z masłem i dżemem truskawkowym (truskawki, mąka ziemniaczana, cukier)
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
OBIAD:
Zupa z czerwonej soczewicy 250 ml (woda, soczewica czerwona, ziemniaki, boczek wędzony, marchew, seler, por, majeranek, sól, przyprawa do zupy) Makaron z twarogiem z sosem truskawkowym 220g (makaron, twaróg półtłusty, truskawki, cukier)/mus truskawkowy - alergicy Herbata miętowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Kakao na mleku 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata-dzieci bezmleczne, kakao, cukier), chleb kanapkowy z masłem, szynka drobiowa, ogórek małosolny (porcja 90g)
|
Wtorek 15.07.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb kanapkowy z pastą mięsną (kurczak, majonez, sól, pieprz)/szczypiorek, papryczki kolorowe kolorowa (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, por, seler, koperek, śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawy) Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym 100g (mięso mielone drobiowe, śmietanka 18%, bułka tarta, jajka, koperek, mąka, sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa) Kasza gryczana 80g Bukiet warzyw na parze 60g Kompot porzeczkowy z cukrem 150ml
PODWIECZOREK:
Mleko truskawkowe (mleko3,2%/mleko bez laktozy- dzieci z alergią, truskawki, cukier)/mus truskawkowy dzieci bezmleczne, chałka (porcja 210 ml)
|
Środa 16.07.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki kukurydziane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb kanapkowy z masłem i dżemem truskawkowym truskawki, mąka, cukier) (porcja 55g)
II ŚNIADANIE: Kalarepka 60g
OBIAD:
Zupa z botwinki 250 ml (woda, buraki, botwinka, ziemniaki, masło klarowane, marchew, por, seler, koncentrat buraczany, śmietanka 30%, cytryna, sól, przyprawa do zupy, cukier)
Filet z indyka w sosie szpinakowym 100g (filet z indyka, szpinak, cebula, czosnek, mleko kokosowe, curry, sól, pieprz) ryż na sypko 80g brokuł na parze 60g Kompot jabłkowy z imbirem i miodem 150 ml PODWIECZOREK:
Bawarka 200 ml (herbata, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-alergicy) herbata czarna z cukrem 200 ml, chleb fit z masłem ziołowym (masło, natka pietruszki, koperek), ogórek małosolny (porcja 65g)
|
Czwartek 17.07.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata-dzieci bezmleczne, kakao, cukier) chleb kanapkowy z masłem i twarożkiem na słodko/ miód alergicy i dzieci bezmleczne (twaróg półtłusty, jogurt naturalny, malina, mąka ziemniaczana, cukier) żurawina (porcja 160g)
II ŚNIADANIE: Brzoskwinia 60g
OBIAD:
Zupa ryżowa 250 ml (woda, ryż, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do zupy) Szynka w sosie pieczeniowym 100g (szynka wieprzowa, śmietanka 18%, mąka, sól, przyprawa do mięsa) kasza kuskus 80g surówka z pora 60g (por, kukurydza, marchewka, majonez, sól, pieprz) Kompot truskawkowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kubuś warzywno owocowy (jabłko, marchew, banan) bułeczka paryska (porcja 180 g)
|
Piątek 18.07.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier) chleb razowy z pastą rybną (makrela wędzona, majonez, cebula, sól,szczypiorek, pieprz czarny) ogórek kiszony (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Nektarynka 60g
OBIAD:
Zupa krem z białych warzyw 250 ml (woda, ziemniaki, kalafior, pietrucha, por, seler, natka pietruszki, śmietana 18%, masło klarowane, cytryna, sól, przyprawa do zupy) Kotlet jajeczny 100g (jajka, szczypiorek, bułka tarta, olej, sól, pieprz czarny) ziemniaki 100g surówka z buraczków 60g (buraki, cytryna, cukier) Lemoniada z miętą 150ml (woda, cytryna, mięta, cukier)
PODWIECZOREK:
Kisiel truskawkowy z sosem jogurtowym (woda, truskawki, jogurt naturalny/bez laktozy-alergicy, mąka, cukier) wafle ryżowe (porcja 170g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B