Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Menu 26.07. - 30.07.2021 (W JADŁOSPISIE MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY)

Dzień Menu

26.07.2021

Poniedziałek

ŚNIADANIE: Kawa/herbata,chleb brodnicki,masło,ser żółty,pomidor
 
II ŚNIADANIE: jabłko, pestki dyni
 
OBIAD: Zupa fasolowa (boczek,włoszczyzna,ziemniaki,fasola)
Placki ziemniaczane z sosem jogurtowym (mąka,jajka) surówka z marchewki i jabłka napój miętowy
 
PODWIECZOREK: Budyń waniliowy w sosie malinowym,wafle ryżowe

27.07.2021

Wtorek

ŚNIADANIE: Zupa mleczna zacierka/mleko bez laktozy,chleb wieloziarnisty z masłem, szynka drobiowa, ogórek małosolny
 
II ŚNIADANIE: banan, żurawina
 
OBIAD: Zupa botwinka (masło,ziemniaki,włoszczyzna,śmietana,botwinka)
Filet z kurczaka z warzywami (filet z piersi kurczaka,cebula,papryka mix,imbir,kukurydza,pietruszka zielona,cukinia) Ryż na sypko Napój owocowy
 
PODWIECZOREKOwsianka z prażonymi jabłkami i rodzynkami z jogurtem naturalnym

28.07.2021

Środa

ŚNIADANIE: Kakao/mleko bez laktozy,chleb razowy,pasta z fasoli (wyrób własny) (fasola,pomidory suszone,oliwa,cebula,czosnek) ogórek świeży
 
II ŚNIADANIE: marchewka,jabłko
 
OBIAD: Zupa krem z białych warzyw (masło,seler,ziemniaki,kalafior,pietruszka zielona,śmietana)Spaghetti w sosie bolognese (mięso mielone,cebula,czosnek,pomidory) brokuł z wody z wody Napój rumiankowo imbirowy
 
PODWIECZOREK: Kawa/mleko bez laktozy, bułka z ziarnami z masłem czekoladowym - wyrób własny (kako,masło)

29.07.2021

Czwartek

ŚNIADANIE: Zupa mleczna z kaszą manną /mleko bez laktozy, chleb kanapkowy z masłem, dżem wiśniowy - wyrób własny (wiśnie,mąka ziemniaczana)
 
II ŚNIADANIE: kalarepka, jabłko
 
OBIAD: Zupa ogórkowa (masło,ziemniaki,włoszczyzna,koper,ogórek kiszony,śmietana)Gulasz wieprzowy (mięso wp,cebula,ziemniaki,olej,mąka) kasza bulgur, surówka z selera z rodzynkami  (jogurt,majonez,rodzynki,seler)
kompot jabłkowy
 
PODWIECZOREK: kakao/mleko bez laktozy, pieczywo żytnie z masłem, ogórek świeży, pomidor, sałata

30.07.2021

Piątek

ŚNIADANIE: Bawarka/mleko bez laktozy, chleb razowy ze słonecznikiem z masłem, twarożek śmietankowy ze słonecznikiem
 
II ŚNIADANIE: marchewka słupki, pestki słonecznika
 
OBIAD: Zupa Wiedeńska (kasza manna,włoszczyzna,marchew,masło)
łosoś pieczony w ziołach, ziemniaki puree z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej
(marchew,cebula,kapusta kiszona,pietruszka) lemoniada
 
PODWIECZOREK: koktajl shreka (szpinak,jogurt naturalny,miód) flipsy

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.



SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne



W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2021-07-27 13:43:39
Ilość wyświetleń: 4115
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej