Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Menu 08.09-12.09.2025 (W JADŁOSPISIE MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY)

Dzień Menu

 

Poniedziałek

08.09.2025

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 250 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki kukurydziane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb kanapkowy z masłem i dżemem truskawkowym truskawki, mąka ziemniaczana, cukier) (porcja 55g)
 
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
 
 
OBIAD:
Zupa fasolowa 250 ml (Skład: woda, fasola, ziemniaki, marchew, por, seler, boczek wędzony, pietruszka natka, majeranek, sól) Ryż zapiekany z jabłkami polany sosem jogurtowym 180g (Skład: ryż, jabłka prażone, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-dzieci z alergią, cukier) Herbata rumiankowa 150 ml
 
PODWIECZOREK:
Bawarka 200 ml (Skład: herbata, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-alergicy) herbata czarna z cukrem 200 ml, chleb fit z masłem ziołowym (masło, natka pietruszki, koperek), papryka kolorowa (porcja 65g)

 

Wtorek

09.09.2025

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb brodnicki z pastą mięsną (kiełbasa, majonez, sól), pomidor (porcja 55g)
 
II ŚNIADANIE: Banan 60g
 
 
OBIAD:
Zupa krem z dyni 250 ml (Skład: woda, dynia, marchew, imbir, por, seler, mleko kokosowe, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Schab pieczony w sosie własnym 100g (Skład: mięso wieprzowe, olej, mąka pszenna, przyprawa do mięsa, sól) kasza gryczana 80g surówka z buraczków 60g (Skład: buraczki, cytryna, cukier, sól) Kompot gruszkowo jabłkowy z cukrem 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Galaretka wiśniowa z sosem jogurtowym (Skład: woda, wiśnie, jogurt naturalny/nat. bez laktozy-alergicy, żelatyna, cukier) wafle ryżowe (porcja 190g)

 

Środa

10.09.2025

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z lanymi kluskami 250 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, jajka, mąka pszenna, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka kajzerka z masłem i miodem (porcja 70g)
 
II ŚNIADANIE: Śliwki 60g
 
 
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml (Skład: woda, ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, por, seler, koperek, śmietana 30%, masło klarowane, sól, przyprawy) Spaghetti Carbonara 180g (Skład: makaron, szynka konserwowa, śmietana 30%, natka pietruszki, jajka, cebula, przyprawy) marchewka mini na parze 60g Kompot owocowy 150 ml (Skład: porzeczka czarna i czerwona, agrest, śliwka, cukier)
 
PODWIECZOREK: 
Koktajl warzywno-owocowy (Skład: maślanka/woda-dzieci bezmleczne i alergicy, banan, szpinak, cukier), bulka paryska (porcja 230g)

 

Czwartek

11.09.2025

ŚNIADANIE: 
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, herbata czarna z cukrem 200 ml, bułka z ziarnami z masłem, wędlina drobiowa, ogórek świeży, pomidor (porcja 75g)
 
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
 
 
OBIAD:
Zupa ryżowa 250 ml (Skład: woda, ryż, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do zupy) Bioderko z kurczaka pieczone 100g (Skład: bioderko bez kości, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa papryka słodka i ostra) kasza kuskus 80g bukiet warzyw na parze 60g Lemoniada (woda, cytryna, świeża mięta, miód) 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Budyń czekoladowy z sosem malinowym ( skład: mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci bezmleczne, mąka krupczatka, kakao, maliny, cukier) (porcja 170g)

 

Piątek

12.09.2025

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier),chleb brodnicki z pastą rybną (makrela wędzona, majonez, cebula, sól, pieprz czarny), ogórek kiszony (porcja 60g)
 
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
 
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml (Skład: woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Filet rybny w ziołach pieczony 100g (Skład: filet z mintaja, bułka tarta, jajka, przyprawa do ryby) ziemniaki z koperkiem 100g Surówka z ogórka kiszonego 60g (ogórek kiszony, cebula, natka pietruszki, rodzynki, oliwa) herbata rumiankowa 150 ml
 
PODWIECZOREK:
Mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chałka z masłem, rodzynki (porcja 80g)

 

 

 

 

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne



W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2025-09-08 09:04:59
Ilość wyświetleń: 23585
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej