Dzień | Menu |
Poniedziałek 31.03.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb brodnicki z masłem, wędlina drobiowa, pomidor (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Banan 60g
OBIAD:
Zupa wiedeńska 250 ml (woda, kasza manna, marchew, seler, por, natka pietruszki, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Kotlet jajeczny 100g (jajka, szczypiorek, bułka tarta, olej, sól, pieprz czarny) ziemniaki puree z pietruszką (ziemniaki, śmietana, masło, pietruszka) 100g surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza, cebula, jogurt naturalny, majonez) Herbata owocowa z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików 200 ml, herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, Ciasteczka owsiane z żurawiną (płatki owsiane, żurawina, mąka pszenna, masło, jajka, proszek do pieczenia, cukier) jabłko (porcja 90g)
|
Wtorek 01.04.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna zacierka 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, mąka, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i dżemem jabłkowym (jabłko, mąka ziemniaczana, cukier) (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
OBIAD:
Zupa barszcz czerwony zabielany 250 ml (woda, buraki, ziemniaki, marchew, por, seler, koncentrat buraczany, cytryna, śmietana 30%, czosnek, cukier, sól, masło klarowane, przyprawa do zupy) Gulasz węgierski 100g (karkówka wieprzowa, cebula, papryka czerwona, pieczarki, pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek, mąka pszenna, olej, sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra) kasza bulgur 80g surówka z selera 60g (seler, marchewka, jabłko, por, majonez, śmietana, chrzan, sól, pieprz) Kompot jabłkowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Budyń waniliowy z sosem jagodowym (mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci bezmleczne, jagody, mąka krupczatka, wanilia, cukier), rodzynki (porcja 170g)
|
Środa 02.04.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb graham z pastą z fasoli (fasola ziarno, pomidory w oliwie, czosnek, cebula), kiełki rzodkiewki (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Jabłko, pestki dyni 65g
OBIAD:
Zupa kapuśniak 250 ml (woda, kapusta kiszona, ziemniaki, marchew, por, seler, natka pietruszki, koperek, przyprawa do zupy) Spaghetti karbonara 180g (makaron, szynka konserwowa, śmietana 30%, natka pietruszki, jajka, cebula, przyprawy) marchewka mini na parze 60g Herbata miętowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb Fit z masłem, pieczeń rzymska (mięso mielone wieprzowe, jajka, natka pietruszki, bułka tarta, sól, pieprz) ogórek kiszony (porcja 75g)
|
Czwartek 03.04.2025 |
ŚNIADANIE:
Bawarka 200 ml (herbata czarna, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, cukier), herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne, chleb razowy ze słonecznikiem, z masłem i żółtym serem/wędlina wieprzowa, pomidor, sałata (porcja 65g)
II ŚNIADANIE: Gruszka 60g
OBIAD:
Zupa koperkowa 250 ml (woda, makaron, marchew, por, seler, koperek, masło klarowane, śmietana 18%, sól, przyprawa do zupy) Kotlet mielony 80g (mięso mielone wieprzowo drobiowe, bułka tarta, jajka, cebula, olej, sól, pieprz) ziemniaki z pietruszką zieloną 100g marchewka z groszkiem 60g (marchewka, groszek zielony, masło, cytryna, mąka, sól) Kompot jabłkowo gruszkowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kasza manna z sosem truskawkowym (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kasza manna, truskawki, cukier), słonecznik łuskany (porcja 180g)
|
Piątek 04.04.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb razowy z pastą z makreli (makrela wędzona, majonez, cebula, sól, szczypiorek, pieprz czarny) ogórek kiszony (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Jabłko, słonecznik łuskany 65g
OBIAD:
Zupa krem z selera 250 ml (woda, seler, ziemniaki, por, masło klarowane, cytryna, pietruszka natka, sól, pieprz czarny, przyprawa do zupy) Paluszki rybne 90g (filet z mintaja, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, bułka tarta, sól, papryka czerwona mielona, kurkuma, pieprz czarny) Ryż na sypko 80g warzywa w sosie pomidorowym 60g (włoszczyzna paski, koncentrat pomidorowy, mąka, masło, sól, pieprz, cukier) Lemoniada 150 ml
PODWIECZOREK:
Kisiel malinowy z sosem jogurtowym (woda, maliny, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-alergicy, mąka ziemniaczana, cukier) chrupki kukurydziane (porcja 190g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B