Dzień | Menu |
Poniedziałek 08.09.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 250 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, płatki kukurydziane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb kanapkowy z masłem i dżemem truskawkowym truskawki, mąka ziemniaczana, cukier) (porcja 55g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa fasolowa 250 ml (Skład: woda, fasola, ziemniaki, marchew, por, seler, boczek wędzony, pietruszka natka, majeranek, sól) Ryż zapiekany z jabłkami polany sosem jogurtowym 180g (Skład: ryż, jabłka prażone, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-dzieci z alergią, cukier) Herbata rumiankowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Bawarka 200 ml (Skład: herbata, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-alergicy) herbata czarna z cukrem 200 ml, chleb fit z masłem ziołowym (masło, natka pietruszki, koperek), papryka kolorowa (porcja 65g)
|
Wtorek 09.09.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb brodnicki z pastą mięsną (kiełbasa, majonez, sól), pomidor (porcja 55g)
II ŚNIADANIE: Banan 60g
OBIAD:
Zupa krem z dyni 250 ml (Skład: woda, dynia, marchew, imbir, por, seler, mleko kokosowe, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Schab pieczony w sosie własnym 100g (Skład: mięso wieprzowe, olej, mąka pszenna, przyprawa do mięsa, sól) kasza gryczana 80g surówka z buraczków 60g (Skład: buraczki, cytryna, cukier, sól) Kompot gruszkowo jabłkowy z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Galaretka wiśniowa z sosem jogurtowym (Skład: woda, wiśnie, jogurt naturalny/nat. bez laktozy-alergicy, żelatyna, cukier) wafle ryżowe (porcja 190g)
|
Środa 10.09.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z lanymi kluskami 250 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, jajka, mąka pszenna, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka kajzerka z masłem i miodem (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Śliwki 60g
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml (Skład: woda, ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, por, seler, koperek, śmietana 30%, masło klarowane, sól, przyprawy) Spaghetti Carbonara 180g (Skład: makaron, szynka konserwowa, śmietana 30%, natka pietruszki, jajka, cebula, przyprawy) marchewka mini na parze 60g Kompot owocowy 150 ml (Skład: porzeczka czarna i czerwona, agrest, śliwka, cukier)
PODWIECZOREK:
Koktajl warzywno-owocowy (Skład: maślanka/woda-dzieci bezmleczne i alergicy, banan, szpinak, cukier), bulka paryska (porcja 230g)
|
Czwartek 11.09.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, herbata czarna z cukrem 200 ml, bułka z ziarnami z masłem, wędlina drobiowa, ogórek świeży, pomidor (porcja 75g)
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
OBIAD:
Zupa ryżowa 250 ml (Skład: woda, ryż, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do zupy) Bioderko z kurczaka pieczone 100g (Skład: bioderko bez kości, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa papryka słodka i ostra) kasza kuskus 80g bukiet warzyw na parze 60g Lemoniada (woda, cytryna, świeża mięta, miód) 150 ml
PODWIECZOREK:
Budyń czekoladowy z sosem malinowym ( skład: mleko 3,2%, mleko bez laktozy-dla alergików, woda-dzieci bezmleczne, mąka krupczatka, kakao, maliny, cukier) (porcja 170g)
|
Piątek 12.09.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (Skład: mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier),chleb brodnicki z pastą rybną (makrela wędzona, majonez, cebula, sól, pieprz czarny), ogórek kiszony (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml (Skład: woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, por, seler, natka pietruszki, masło klarowane, przyprawa do zupy, sól) Filet rybny w ziołach pieczony 100g (Skład: filet z mintaja, bułka tarta, jajka, przyprawa do ryby) ziemniaki z koperkiem 100g Surówka z ogórka kiszonego 60g (ogórek kiszony, cebula, natka pietruszki, rodzynki, oliwa) herbata rumiankowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chałka z masłem, rodzynki (porcja 80g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B