| Dzień | Menu |
|
Poniedziałek 03.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z makaronem ryżowym 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, makaron ryżowy, cukier), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, bułka maślana z masłem z twarożkiem śmietankowym (twaróg półtłusty, śmietana 18%, cukier) (porcja 70g)
II ŚNIADANIE: Marchewka 60g
OBIAD:
Zupa barszcz ukraiński 250 ml (woda, buraki, fasola, ziemniaki, kapusta świeża, kurczak, marchew, por, seler, koncentrat buraczany, śmietanka 30%, cytryna, sól, przyprawa do zupy) Pierogi Ruskie z cebulką 160g (mąka pszenna, twaróg półtłusty, jajka, ziemniaki, cebula, sól, pieprz czarny)/makaron z truskawkami - dzieci z alergią (porcja 160g) (makaron, truskawki, cukier) surówka wiosenna 60g (kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza, por, majonez, śmietana 18%) Kompot śliwkowy z miodem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb razowy z masłem, parówka drobiowa, papryka czerwona (porcja 75g)
|
|
Wtorek 04.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kawa inka, cukier), chleb Fit z masłem, pieczeń rzymska (mięso mielone wieprzowe, jajka, natka pietruszki, bułka tarta, sól, pieprz) ogórek kiszony (porcja 75g)
II ŚNIADANIE: Jabłko 60g
OBIAD:
Zupa koperkowa 250 ml (woda, makaron, marchew, por, seler, koperek, masło klarowane, śmietana 18%, sól, przyprawa do zupy) Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 140g (polędwica wieprzowa, pieczarki, cebula, śmietanka 18%, pietruszka natka, mąka pszenna, pieprz, sól) kasza Kuskus 80g bukiet warzyw na parze 60g Herbata owocowa z cukrem 150 ml
PODWIECZOREK:
Kasza manna z sosem wiśniowym (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne, kasza manna, wiśnie, cukier) pestki dyni (porcja 180g)
|
|
Środa 05.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Zupa mleczna zacierka 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, mąka pszenna, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb Wiejski z masłem i dżemem śliwkowym (śliwki, mąka ziemniaczana, cukier) (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Gruszka 60g
OBIAD:
Zupa rosół 250 ml (woda, kurczak, makaron, marchew, por, seler, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, przyprawa do zupy) Racuchy z jabłkiem 150g (mąka pszenna, jabłka, mleko, woda, jajka, cukier puder, cukier, olej, cukier waniliowy, drożdże, sól) marchewka słupki 60g Kompot gruszkowo jabłkowy słodzony miodem 200 ml
PODWIECZOREK:
Jogurt malinowo bananowy (jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-dzieci bezmleczne i alergicy, banany, maliny, siemię lniane, cukier), bułeczka paryska(porcja 180g)
|
|
Czwartek 06.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Bawarka 200 ml (herbata czarna, mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, cukier), herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne, chleb razowy ze słonecznikiem, z masłem i żółtym serem- wędlina wieprzowa dla dzieci bezmlecznych, pomidor, sałata (porcja 65g)
II ŚNIADANIE: banan 60g
OBIAD:
Zupa z brokułów 250 ml (woda, brokuły, ziemniaki, marchew, por, seler, natka pietruszki, śmietana 18%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy) Kotlet pożarski 100g (mięso mielone wieprzowo drobiowe, bułka tarta, jajka, natka pietruszki, sól, pieprz) ziemniaki z koperkiem 100g marchewka z groszkiem 60g (marchewka, groszek zielony, masło, cytryna, mąka pszenna, sól) Herbata miętowa 150 ml
PODWIECZOREK:
Serniczek jogurtowy z mango/mus z mango- dzieci bezmleczne (jogurt naturalny/jogurt bez laktozy - alergicy, mango, żelatyna, cukier) żurawina (porcja 180g)
|
|
Piątek 07.11.2025 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne 200 ml, chleb wiejski z pastą z ciecierzycy (ciecierzyca, cebula, czosnek, oliwa, pomidory suszone w zalewie) ogórek kiszony (porcja 60g)
II ŚNIADANIE: Melon 60g
OBIAD:
Zupa owocowa 250 ml (woda, wiśnie, makaron, mąka ziemniaczana, cukier) Paluszki rybne 100g (filet z mintaja, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, papryka mielona, kurkuma, drożdże) ziemniaki z koperkiem 100g surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, cebula, marchew, pietruszka natka, oliwa z oliwek, sól, pieprz) Herbata zielona z cytryną i miodem 150 ml
PODWIECZOREK:
Sałatka owocowa z sosem jogurtowym (banan, kiwi, jabłko, melon, jogurt naturalny/jogurt bez laktozy-alergicy) chrupki kukurydziane (porcja 180g)
|
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

81-578 Gdynia
ul. Wiczlińska 50B