Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Menu 25.03 - 29.03.2024 (W JADŁOSPISIE MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY)

Dzień Menu

25.03.2024

Poniedziałek

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików,
płatki kukurydziane), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z
masłem i twarożkiem na słodko/miodem-dzieci bezmleczne (twaróg półtłusty, śmietana 18%,
cukier), mandarynka (porcja 90g)
 
II ŚNIADANIE: Banan 50g
 
OBIAD:
Zupa węgierska 250 ml (woda, ziemniaki, kiełbasa, marchew, por, seler, papryka czerwona,
koncentrat pomidorowy, cebula, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz, przyprawa do zupy)
Ryż zapiekany z jabłkami polany sosem jogurtowym 230g (ryż, jabłka prażone, jogurt
naturalny, cukier)
Kompot śliwkowy z cukrem 150 ml
 
PODWIECZOREK:
Herbata z cytryną i cukrem 150 ml, bułka paryska z masłem, kabanos drobiowy, ogórek świeży,
pomidor (porcja 90g)

26.03.2024

Wtorek

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne,
kawa inka, cukier), chleb razowy z pastą z zielonego groszku (groszek zielony, ser feta, koperek,
czosnek, oliwa, przyprawy), rzodkiewka (porcja 60g)
 
II ŚNIADANIE: Pomarańcz 50g
 
OBIAD:
Zupa koperkowa 250 ml (woda, makaron, marchew, por, seler, koperek, masło klarowane,
śmietana 18%, sól, przyprawa do zupy)
Garnek wiejski 200g (ziemniaki, kiełbasa, pieczarki, kapusta świeża, fasola czerwona, papryka
czerwona, cebula, natka pietruszki, przyprawy, sól)
bułka kajzerka 50g
Herbata owocowa z cukrem 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Kasza manna z sosem jagodowym (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci
bezmleczne, kasza manna, jagody, cukier), (porcja 150g)

27.03.2024

Środa

ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z lanymi kluskami 250 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików, jajko,
mąka, sól), herbata czarna z cukrem 200 ml-dzieci bezmleczne, chleb brodnicki z masłem i
dżemem dyniowo-jabłkowym (dynia, jabłko, mąka, cukier) (porcja 55g)
 
II ŚNIADANIE: Marchew 50g
 
OBIAD:
Zupa wiedeńska 250 ml (woda, kasza mannna, marchew, seler, por, natka pietruszki, masło
klarowane, sól, przyprawa do zupy)
Kotlet drobiowy 100g (filet z kurczaka, jajka, bułka tarta, sól, przyprawy do kurczaka)
ziemniaki 100g
surówka wiosenna 60g (kapusta biała, marchew, kukurydza, rzodkiewka, majonez, koperek,
sól)
Lemoniada 150 ml (woda, cytryna, cukier)
 
PODWIECZOREK: 
Galaretka wiśniowa (woda, wiśnie, cukier, żelatyna), flipsy, melon (porcja 190g)

28.03.2024

Czwartek

ŚNIADANIE: 
Kakao na mleku/mleku bez laktozy-dla alergików, herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne
200 ml, chleb brodnicki z masłem, parówka drobiowa, pomidor, szczypiorek (porcja 120g)
 
II ŚNIADANIE: Gruszka 40g
 
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, por, seler, koperek,
śmietana 36%, masło klarowane, sól, przyprawa do zupy)
Klopsiki w sosie pomidorowym 100g (mięso mielone drobiowe, koncentrat pomidorowy,
jajka, mąka, przyprawa do mięsa, sól, pieprz czarny)
kasza kuskus 80g
fasolka szparagowa na parze 60g
Herbata rumiankowa z miodem 150 ml
 
PODWIECZOREK: 
Mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/herbata czarna z cukrem-dzieci bezmleczne
200 ml, muffinka czekoladowa / drożdżówka z owocami-dzieci bezmleczne, jabłko (porcja
190g)

29.03.2024

Piątek

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa 200 ml (mleko 3,2%/mleko bez laktozy-dla alergików/woda-dzieci bezmleczne,
kawa inka, cukier), chleb brodnicki z masłem i jajkiem, sałata (porcja 75g)
 
II ŚNIADANIE: Jabłko 50g
 
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, por, seler, masło
klarowane, natka pietruszki, przyprawy)
Łosoś z makaronem w sosie śmietanowo-koperkowym 160g (łosoś kostka, makaron,
śmietana 18%, koperek, mąka, sól, pieprz czarny)
brokuł na parze 60g
Kompot owocowy 150 ml (porzeczka czarna i czerwona, agrest, śliwka, cukier)
 
PODWIECZOREK:
Kisiel truskawkowy (woda, truskawki, mąka, cukier), chałka z masłem, rodzynki, pestki dyni
(porcja 190g)

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne



W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2024-03-25 13:01:20
Ilość wyświetleń: 15987
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej